Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants
Sprekersbureau Athenas

Organisatieadviseur en expert op het gebied van Generatie Y

Marieke Grondstra

Marieke Grondstra

Spreker an auteur binnen het thema generaties

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

“Tijdens de workshop werd ik me bewust dat de karakterstructuur ook wordt gevormd door de tijd waarin je opgroeit, de tijdsgeest. Dat was een echte eye-opener. ‘Hoe ben je zelf groot gebracht?’ ‘En hoe breng je je kinderen groot?’ Deze vragen zorgden voor veel herkenning in mijn generatiegroep en maakte me bewust dat iedere generatie gevormd wordt door zowel de opvoeding, als de tijdgeest, als de heersende normen en waarden. Na het volgen van de workshop ga ik anders met mensen in gesprek: want ik weet beter waar iemand vandaan komt. Ik houd er rekening mee in ontwikkelgesprekken met medewerkers: ik schakel echt actief om naar een ander generatie-perspectief. Als ik een conflict zie gebeuren, dan kan ik daar beter in sturen. Ik kan me sneller verplaatsen, heb het in mijn rugzak. Als leidinggevende is dit enorm handig en nuttig. Ook het besef dat een mix van generaties noodzakelijk is in het team brengt veel helderheid. Ik vind generatieleren een van de leukste cultuur-onderzoeken omdat het altijd aanwezig is, ook in de maatschappij. Zowel binnen als buiten moet je daar op aansluiten om echt effectief te zijn.”

Frank Giessen, leidinggevende binnen de recherche Bekijk alle referenties

Redenen om spreker Marieke Grondstra te boeken

 • Marieke  biedt meerdere handvatten en tools die jouw organisatie helpen met het behalen van betere resultaten op het gebied van het overbruggen van generaties
 • Marieke  geeft inspirerende lezingen aan zowel kleine als grote organisaties
 • Elke lezing van Marieke zit vol humor, energie en laat gegarandeerd een indruk achter op het publiek
Marieke Grondstra

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Marieke

Lecture icon

Lezingen

References icon

Referenties

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid

Samen met Aart Bontekoning heeft spreker Marieke Grondstra veel onderzoek gedaan naar datgene wat werkenergie geeft en kost aan de verschillende werkende generaties. Ook schreven ze samen het boek ‘Ygenwijs’.

De nieuwe generatie werkende junioren denken en werken anders dan het bedrijfsleven gewend is. Dit zorgt nu al voor enige opschudding! Door mensen bewust te maken van de verschillen tussen generaties breng Marieke deze samen.

Redenen om spreker Marieke Grondstra te boeken

 • Marieke  biedt meerdere handvatten en tools die jouw organisatie helpen met het behalen van betere resultaten op het gebied van het overbruggen van generaties
 • Marieke  geeft inspirerende lezingen aan zowel kleine als grote organisaties
 • Elke lezing van Marieke zit vol humor, energie en laat gegarandeerd een indruk achter op het publiek

Over spreker Marieke Grondstra

Marieke Grondstra richt zich op de dynamiek binnen organisaties. Of dat nu tussen generaties, binnen teams, rondom een verandervraagstuk, of op individueel vlak is.

Sinds de start van haar carrière als organisatieadviseur raakte ze meer en meer geïntrigeerd naar de manier waarop mensen met elkaar samenwerken, en met name hoe generatieverschillen bijdragen aan de kwaliteit van die samenwerking. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar datgene wat werkenergie geeft en kost aan de verschillende werkende generaties. Naarmate dat onderzoek vorderde en het boek Ygenwijs zich openbaarde is Marieke zich steeds meer gaan richten op de rol van generaties binnen organisaties. De impact van generaties in organisaties is ontzettend groot, het heeft invloed op onder andere mobiliteit, duurzame inzetbaarheid, verzuim, kennisoverdracht, innovatie, en werkplezier.

Haar andere passie is organisatieontwikkeling: hoe groeien mensen en hoe groeien organisaties met hen mee? Wat kan je als organisatie doen om je medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkelproces? En hoe kan je als medewerker binnen een organisatie de ruimte pakken om te groeien en de organisatie verder te brengen? Deze vragen vormen vaak de leidraad in de trajecten die zij vanuit Kessels & Smit, the learning company, begeleidt.

Als oprichter van ‘Generatie STORM’ adviseert Marieke Grondstra bedrijven over het samenbrengen van generaties zodat deze van elkaar kunnen leren en zo bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. Marieke geeft regelmatig lezingen en workshops. Op een vlotte, interactieve en energieke manier schudt spreker Marieke Grondstra organisaties wakker!

Voor vragen, tarieven en beschikbaarheid neem contact met ons op. Klik hier voor internationale sprekers over dit thema.

Bekijk de lezingen van Marieke Grondstra
Lezingen van spreker Margriete Grondstra

De lezingen van spreker Margriete Grondstra gaan o.a. over

 • Generatieleren
 • Generatie Y / Millennials
 • Generatie Z / De heldere generatie
 • Leiders van de toekomst
 • Organisatie ontwikkeling vanuit generaties
Lezingen van spreker Margriete Grondstra

Generatieleren

Het thema ‘generatie leren’ speelt in de huidige tijd binnen organisaties een steeds belangrijkere rol. Met name de koppeling tussen de jonge en oude generatie is van groot belang om ook in de toekomst de veranderingen van binnenuit en buitenaf het hoofd te kunnen bieden en daar innovatief op te kunnen inspelen. De uitdaging hierin ligt om de vernieuwingskracht van elke generatie met elkaar in verbinding te brengen door op een passende manier leiding te geven aan iedere generatie en daarbij een aantrekkelijk werkgever te zijn. Deze factoren zorgen in samenhang voor een duurzaam personeelsbestand in de toekomst.

De doelstellingen van deze interactieve lezing of workshop zijn om de bewustwording betreffende de verschillende generaties en specifiek generatie Y (millennials) en generatie Z (de bewuste generatie) te stimuleren; de noodzaak van generatie management te tonen; de aanwezigen in staat te stellen de specifieke eigenschappen van de werkende generaties te herkennen; en de dialoog tussen deze generaties op gang te brengen zodat de vernieuwingskracht van elke generatie optimaal gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk. Je krijgt antwoord op o.a. de volgende vragen: ‘hoe kan je beter samenwerken met de verschillende generaties?’; ‘Hoe om te gaan met verschillende perspectieven omtrent werk en hoe deze verschillen te overbruggen?’; ‘Hoe kan je (generatie-specifieke) talenten gericht inzetten?’.

Lezingen van spreker Margriete Grondstra

Generatie Y / Millennials en Generatie Z / De Heldere generatie

Generatie Y / Millennials en Generatie Z / De heldere generatie denken en doen anders dan vele organisaties gewend zijn. In deze lezing wordt je bewust van de kenmerken en talenten van deze generaties en leer je hoe je daar effectief gebruik van kan maken in de samenwerking. Hoe kun je ervoor zorgen dat young professionals zo optimaal mogelijk inzetbaar zijn binnen de organisatie zodat zowel de young professional als de organisatie groeit? Young professionals hebben ongelooflijk veel te brengen binnen je organisatie, innovatie, moedig enthousiasme, actuele kennis, en een flinke dosis onbevangenheid. Vaak komen deze talenten niet tot wasdom binnen organisaties. Ze worden niet (h)erkend of op waarde geschat. Hoe zorg je ervoor dat de talenten van deze generaties daadwerkelijk worden gezien en benut? Marieke Grondstra schreef hier een boek over: Ygenwijs. In het boek vertellen jonge professionals over hoe ze tegen andere generaties aankijken.

Lezingen van spreker Margriete Grondstra

Leiders van de toekomst

De onderzoeker Jonas Salk, ontwikkelaar van het poliovaccin, stelt dat ons tijdperspectief radicaal dient te verschuiven naar de lange termijn. We moeten ons richten op de gevolgen van ons handelen, tot voorbij ons eigen leven. Jonas wilde met zijn vaccin, waar hij nooit patent op heeft aangevraagd, iets goeds nalaten voor toekomstige generaties. Dat roept de vraag op: “Wat ga jij, en wat gaat jouw organisatie, voor goeds nalaten voor toekomstige generaties?” Waar organisaties vaak opgaan in de waan van de dag, is juist dit toekomstbewustzijn van groot belang.

Maar ja, hoe doe je dat? Hoe rek je het spanningsveld tussen urgentie in het nu en belang voor de toekomst op? Hoe breng je het juiste gesprek op gang of verder in je professionele omgeving? Als we beslissingen nemen die er echt toe doen, zouden we ons niet alleen moeten afvragen wat die voor ons in het heden betekenen, maar ook wat ze voor mijn kinderen, de kinderen van mijn kinderen, en de kinderen van hun kinderen in de toekomst betekenen. Zo zei Elinor Ostrom in haar speech toen zij in 2008 de Nobelprijs voor Economie ontving.

Vanuit het initiatief ‘leiders van de toekomst’ heeft Marieke Grondstra gesprekken gevoerd met 23 inspirerende leiders die binnen hun organisatie een stem geven aan duurzaamheid en/of maatschappelijke oriëntatie. We onderzochten momenten van de waarheid van deze ‘toekomstbewuste’ leiders. Onze hypothese is namelijk dat de kritische momenten om verschil te maken voor hen, op sommige punten anders zijn of iets anders vragen dan voor ‘doorsnee’ leiders.

De praktijkverhalen, lessons learned en bouwstenen voor succes op het vlak van werken aan toekomstbewust handelen delen we nu middels de podcastreeks Leiders van de Toekomst.

Referenties

“Tijdens de workshop werd ik me bewust dat de karakterstructuur ook wordt gevormd door de tijd waarin je opgroeit, de tijdsgeest. Dat was een echte eye-opener. ‘Hoe ben je zelf groot gebracht?’ ‘En hoe breng je je kinderen groot?’ Deze vragen zorgden voor veel herkenning in mijn generatiegroep en maakte me bewust dat iedere generatie gevormd wordt door zowel de opvoeding, als de tijdgeest, als de heersende normen en waarden. Na het volgen van de workshop ga ik anders met mensen in gesprek: want ik weet beter waar iemand vandaan komt. Ik houd er rekening mee in ontwikkelgesprekken met medewerkers: ik schakel echt actief om naar een ander generatie-perspectief. Als ik een conflict zie gebeuren, dan kan ik daar beter in sturen. Ik kan me sneller verplaatsen, heb het in mijn rugzak. Als leidinggevende is dit enorm handig en nuttig. Ook het besef dat een mix van generaties noodzakelijk is in het team brengt veel helderheid. Ik vind generatieleren een van de leukste cultuur-onderzoeken omdat het altijd aanwezig is, ook in de maatschappij. Zowel binnen als buiten moet je daar op aansluiten om echt effectief te zijn.”

Frank Giessen, leidinggevende binnen de recherche

Wat voor veranderingen heeft het thema generaties in de organisatie teweeggebracht? “Het is een onderwerp dat meer leeft en voorheen niet eens vaag meegenomen werd. Ik ben me nu meer bewust van de verschillen in denken, maar heb voor ogen dat we wel dezelfde doelen hebben, dus ik probeer me vaker in de andere generatie te verplaatsen.” Wat is je oordeel over de inhoud van de lezingen en workshops? “Buitengewoon nuttig, helder en informatief. Ik ben erg blij met de gegeven presentaties en workshops, ik denk dat het voor iedereen heel nuttig is. Ik hoop nog op een stukje verdieping die echt omzet tot DOEN binnen de gehele organisatie.” Waarom zou je ons aanbevelen? “Jullie zijn kundig, flexibel, betrokken en enthousiast. Jullie hanteren een heldere werkwijze, zijn prettig in de omgang, denken mee, en doen veel aan follow-up.”

Rose Revivo, HR Development adviseur & projectleider talentontwikkeling bij de Sociale Verzekeringsbank

Ygenwijs - Generatie Y ontmoet X, pragmaten en babyboomers

In dit boek is Generatie Y zelf aan het woord. Jonge ondernemers en professionals vertellen openhartig hoe zij tegen de andere generaties aankijken, wat hun op- en tegenvalt. En ja, ze zijn eigenwijs; maar ze vinden teamspirit en persoonlijk contact met oudere generaties ook belangrijk. Met een open mind spreken ze met hen over carrière, echt samenwerken en inspirerend leiderschap. Een van de opvallende conclusies is dat Generatie Y juist met de actieve babyboomers een goede klik heeft.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Marieke Grondstra

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Marieke Grondstra
Marieke Grondstra

5 van de 5 sterren

“Tijdens de workshop werd ik me bewust dat de karakterstructuur ook wordt gevormd door de tijd waarin je opgroeit, de tijdsgeest. Dat was een echte eye-opener. ‘Hoe ben je zelf groot gebracht?’ ‘En hoe breng je je kinderen groot?’ Deze vragen zorgden voor veel herkenning in mijn generatiegroep en maakte me bewust dat iedere generatie gevormd wordt door zowel de opvoeding, als de tijdgeest, als de heersende normen en waarden. Na het volgen van de workshop ga ik anders met mensen in gesprek: want ik weet beter waar iemand vandaan komt. Ik houd er rekening mee in ontwikkelgesprekken met medewerkers: ik schakel echt actief om naar een ander generatie-perspectief. Als ik een conflict zie gebeuren, dan kan ik daar beter in sturen. Ik kan me sneller verplaatsen, heb het in mijn rugzak. Als leidinggevende is dit enorm handig en nuttig. Ook het besef dat een mix van generaties noodzakelijk is in het team brengt veel helderheid. Ik vind generatieleren een van de leukste cultuur-onderzoeken omdat het altijd aanwezig is, ook in de maatschappij. Zowel binnen als buiten moet je daar op aansluiten om echt effectief te zijn.”

Frank Giessen, leidinggevende binnen de recherche Bekijk alle referenties

Marieke Grondstra geeft lezingen over de volgende onderwerpen