Bel ons op 030 80 80 884
en krijg professioneel advies van onze deskundige consultantsBel ons op 030 80 80 884
Generatiemanagementexpert met een scherp inzicht in millennials en Gen Z. Verbind generaties en versterk jouw organisatiecultuur.
Tarieven en beschikbaarheid5 van de 5 sterren
Jasper heeft ons in anderhalf uur laten kennis maken met de doelgroep millennials. Wie zijn ze, wat drijft ze en hoe kunnen we deze generatie aan talent op juiste wijze ontwikkelen op de werkvloer. Een leuke interactieve sessie met veel food for thought!
Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid
Hoe bouw je een brug tussen de verschillende generaties op de werkvloer? Spreker Jasper Scholten, expert in generatiemanagement, biedt organisaties de inzichten en tools om zowel millennials als Gen Z niet alleen aan te trekken, maar ook duurzaam te binden. Met zijn frisse perspectieven en praktische aanpak helpt hij organisaties om generatieverschillen te overbruggen en zo de werkplek productiever én aangenamer te maken.
Spreker Jasper Scholten is een autoriteit op het gebied van generatiemanagement, met een scherpe focus op millennials en Gen Z. Geboren in 1986, belichaamt hij de uitdagingen en kansen van de ‘vintage millennial’ generatie, waardoor hij een unieke positie heeft om bedrijven te adviseren over het benutten van generatiediversiteit. Zijn achtergrond in HR, gecombineerd met zijn uitgebreide kennis van generatieverschillen, maakt hem een veelgevraagd spreker en trainer.
Jasper weet als geen ander hoe je de jongere generaties aan jouw organisatie kunt binden en hoe je hun talenten optimaal kunt benutten. Zijn lezingen zijn geen standaardpresentaties, maar energieke sessies vol interactie, humor en inzichten. Hij schuwt niet om door de clichés heen te prikken en biedt praktische oplossingen voor complexe vraagstukken. Bedrijven die willen inspelen op de behoeften van verschillende generaties en een inclusieve en productieve werkplek willen creëren, kunnen niet om Jasper heen.
Zijn bestseller “Het Millennial Mysterie” is een reflectie van zijn diepgaande onderzoek naar de uitdagingen en mogelijkheden van millennials op de werkvloer. In zijn lezingen deelt hij niet alleen de inzichten uit zijn boek, maar ook de laatste trends en onderzoeken. Jasper helpt organisaties om niet alleen de werkplek, maar ook de bedrijfscultuur af te stemmen op de diverse behoeften van een multi-generationeel team.
Boek nu een prikkelende lezing van Jasper Scholten en ontdek hoe jouw organisatie generatiemanagement kan inzetten voor duurzaam succes.
Bekijk de lezingen van Jasper Scholten
Wanneer generaties elkaar niet goed begrijpen dan gaat dat ten koste van het werkplezier, de productiviteit en de betrokkenheid van iedereen. De vraag is, hoe vind je elkaar dan weer?
Tijdens deze lezing ontdekken de deelnemers wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de generaties in het (werkende) leven. Vervolgens gaan we kijken wat iedere generatie van elkaar kan leren en hoe de generatieverschillen juist belangrijke krachten kunnen zijn om een aantrekkelijke organisatie voor iedereen te maken. Naast de nodige kritische zelfreflectie, humor en inzichten, deelt spreker Jasper Scholten praktische handvatten en bewezen best practices om de samenwerking tussen de generaties te verbeteren.
Om jongeren te binden en boeien aan jouw organisatie of merk begint bij inzicht in hun denk- en gedragswereld. Spreker Jasper Scholten neemt je op een pakkende en humoristische wijze mee in hun wereld en laat je zien hoe zij naar de wereld kijken. Vervolgens deelt hij verschillende inzichten hoe deze doelgroep op de juiste manier aangesproken en aangetrokken kan worden.
Deze inspiratiesessie gaat specifiek over hoe je als werkgever aantrekkelijk wordt of blijft voor jong talent. Wat verwachten zij van werk? Hoe kun je hier het beste op inspelen zonder dat je te veel naar hun pijpen gaat dansen? Aan welke knoppen kun je draaien zodat ze niet binnen twee jaar weer naar buiten lopen?
Deze sessie is voornamelijk gericht op proactieve directie-, HR- of managementteams die de betrokkenheid van hun collega’s willen verhogen, de uitstroom en/of verzuim willen verlagen en een aantrekkelijk en duurzaam werkklimaat willen creëren.
Jasper heeft ons in anderhalf uur laten kennis maken met de doelgroep millennials. Wie zijn ze, wat drijft ze en hoe kunnen we deze generatie aan talent op juiste wijze ontwikkelen op de werkvloer. Een leuke interactieve sessie met veel food for thought!
Directie Mars Nederland
Op het kick-off event van YoungUSG heeft Jasper op enthousiaste wijze een leuke lezing bij ons verzorgd. Mét herkenbare voorbeelden en veel praktische tips!
USG Nederland
Door Jasper’s kennis van wat millennials drijft en zijn prettige manier van voor de groep staan, hebben we na de verdiepende lezing een mooie dialoog gevoerd over het onderwerp. De deelnemers waren enthousiast en gingen blij met zijn boek naar huis!
De Transformatie Groep
Jasper Scholten is spreker en auteur van het boek Het Millennial Mysterie. Hij spreekt regelmatig bij organisaties die een oplossing zoeken voor de verzuim- en verloopcijfers, hoe ze de interne generatieverschillen kunnen overbruggen en hoe je als organisatie ‘millennialproof’ kunt worden. In deze blog gaat hij dieper in op de verzuimaanpak en hoe je alle generaties kunt betrekken om tot een oplossing te komen.
DE SITUATIE
Naar schatting zitten 100.000 van de ongeveer 3,1 miljoen millennials thuis vanwege teveel stress 1 . Dit zijn evenveel mensen als in de steden Delft, Leeuwarden of Deventer wonen. Helaas zijn millennials niet de enige generatie die hier last van heeft. Werknemers tussen de 55 en 65 jaar zijn na de millennials de grootste groep werknemers met psychische vermoeidheidsklachten 2 .
Ondanks dat het nooit exact onderzocht is of helemaal te bepalen is, kosten burn-outs de samenleving vele miljarden euro’s. We kunnen dus gerust van een maatschappelijk probleem spreken. Helaas is het probleem nog groter. Deze 100.000 millennials zijn slechts het topje van de ijsberg. Het aantal millennials met chronische stressklachten dat nog wel werkt of studeert en tegen een burn-out aanzit, zal vele malen groter zijn. Ik schat het onder de millennials op zeker tien procent. Dit leidt tot verlies aan productiviteit en daarmee tot nog hogere kosten voor organisaties en de maatschappij als geheel.
WAT KUN JE ALS WERKGEVER DOEN?
Volgens hoogleraar arbeidspsychologie Wilmar Schaufeli, autoriteit op het gebied van burn-out, is burn- out een energiestoornis. Zijn oplossing: zorg voor toename van energie gevende werkbronnen en dring energie-slurpende activiteiten terug. Mensen laten werken op een manier die werkenergie bij hen wegneemt is het tegenovergestelde van duurzame inzetbaarheid. De oplossing is dus te zorgen dat medewerkers werk doen waar ze zoveel mogelijk energie van krijgen. De vraag is: waar krijgen ze energie van?
ENERGIEGEVERS VAN MILLENNIALS
Deze vraag stelden Aart Bontekoning, young professional opleider Careerwise en ondergetekende zich in 2017 af. Zodoende zijn wij aan ruim 3300 Nederlandse millennials gaan vragen wat hun belangrijkste energie gevende en energie nemende bronnen zijn op werkvloer. Dit onderzoek (Het Millennial Onderzoek 2018) is afgelopen najaar uitgekomen. De top drie energie-gevende bronnen bestaat uit:
1. Een gelijkwaardige en open relatie met collega’s
2. Betekenisvol werk
3. Persoonlijke ontwikkeling
Als ik deze uitkomsten afzet tegen de oplossingen die Schaufeli geeft, namelijk: ‘een goede sfeer’, ‘ruimte voor inspraak’ en ‘mogelijkheden voor groei’ dan zien we dat er veel overlap is. MillennialsBAls we
vervolgens kijken naar de energievretende bronnen dan zie ik vaak bij lezingen en adviestrajecten de tendens dat alle generaties, in dezelfde organisatie, last hebben van dezelfde slurpende bronnen. Vaak hebben deze bronnen te maken met bureaucratie, processen, manier van vergadering en besluitvorming.
DE VERSCHILLEN TUSSEN MILLENNIALS EN ANDERE GENERATIES
Op het eerste oog willen we dus hetzelfde. We hebben dezelfde energie gevende bronnen en hebben blijkbaar last van nagenoeg dezelfde energievretende zaken. Toch slagen we er niet automatisch in om met elkaar afstand te doen van de energievretende bronnen en collectief te focussen op energie gevende werkvormen.
Op de een of andere manier lijken oudere generaties een sterke neiging te hebben om energie wegnemende patronen te blijven herhalen. Dat speelt vooral bij dieper gewortelde gewoontes (“zo doen we het nu eenmaal altijd”). Voor de millennials is dat onbegrijpelijk. “Waarom pakken we dat niet aan?”. Verschuilen achter regels en protocollen zorgt voor een sterk gevoel van onmacht en onbegrip bij millennials. Dat is met 56% de grootste energievreter 3 .
DE COLLECTIEVE OPLOSSING
Op basis van de voorgaande analyses zijn dit effectief gebleken oplossingen:
1) Maak met alle generaties in je organisatie een top vijf van wat de meeste werkenergie wegneemt. Spreek vervolgens met elkaar af dat je stopt met die werkwijzen of ze vervangt door werkwijzen die wel energie opwekken. Vooral de oudere generaties hebben hierbij steun nodig. De trekkracht van diepgewortelde gewoontes kan sterk zijn.
2) Maak in groepjes met generatiegenoten een top vijf van wat de meeste werkenergie opwekt. Ga dat gedrag bewust met elkaar uitvoeren. Respecteer hierbij de (generatie)verschillen en ondersteun elkaar actief. Het zijn voorwaarden om deze veranderingen te laten slagen. Vooral de jongste generatie heeft actieve ondersteuning nodig van ervaren collega’s. Met name wanneer ze zich met energiegevend nieuw gedrag en werkwijzen bewegen voorbij de rand van de bestaande cultuur.
3) Tot slot staat top-down veranderen en besluiten vaak in de top vijf van energienemers. Dat betekent voor leidinggevenden dat een faciliterende en coachende opstelling belangrijk is. Denk niet dat er geen leiding meer nodig is! Juist wanneer mensen gaan doen wat vanuit zichzelf de meeste werkenergie opwekt, is het belangrijk om dit proces in goede banen te leiden en te laten slagen. Goed betekent dat het leidt tot een collectieve stijging van de werkenergie. En daarmee tot stijging van de vitaliteit. En last but not least, wanneer je samen doet wat de meeste werkenergie opwekt stijgt de kans dat je collectief bij de tijd blijft. En dat is een uitdagend doel voor de vele vergrijzende organisaties.
VERMIJD DE GROTE VALKUIL
De valkuil waar veel (HR-)managers in trappen is dat ze de uitkomsten van ons of Schaufeli’s onderzoek en de uitwerking ervan een-op-een en top-down implementeren. Dit werkt averechts. Dat hebben we gezien in nogal wat het nieuwe werken-projecten. Top-down implementatie zorgt juist voor weerstand en energieverlies. De oplossingen ligt in de interactie en samenwerking met je collega’s. Samen actief streven naar stoppen met wat veel werkenergie wegneemt en vooral doen wat werkenergie opwekt. Vroeg of laat kom je aan de grens van de cultuur terechtkomt. That’s where the magic happens, want pas over die grens vind je nieuwe energie opwekkende werkwijzen!
Veel (werk)plezier en succes!
Spreker Jasper Scholten
1 https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html
2 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/46/meer-psychische-vermoeidheid-ervaren-door-werk
In Het millennial mysterie beschrijft Jasper Scholten de onderliggende oorzaken die zorgen voor stress, twijfel en een gebrek aan zingeving. Ook geeft hij heldere en verrassende oplossingen wat millennials kunnen doen om meer voldoening uit het leven te halen.
Bestel dit boekSnel informatie over tarieven en beschikbaarheid