Bel ons op 030 80 80 884

en krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Leidinggevenden leren hoe zij het werkplezier van hun medewerkers kunnen verhogen

Spreker Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Drs. Hofnar, verbinder, coach en inspirator met een fascinatie voor de driehoek: leidinggevenden – burn-outs/werkgeluk – (zelf)reflectie.

Tarieven en beschikbaarheid

5 van de 5 sterren

Een leuke en interessante dag. We gaan de hofnar wat vaker op de agenda zetten. Leerzaam, stof tot nadenken, ontspannend, eye-openers, indrukwekkend, gezellig, echt leuk!

Handyman Nederland B.V. Bekijk alle referenties

Redenen om spreker Juri Hoedemakers te boeken

 • Spreker Juri Hoedemakers is een verbinder, coach en inspirator en heeft een aanstekelijke energie om een groep mensen te enthousiasmeren
 • Hij zorgt voor energie en optimisme door steeds met nieuwe invalshoeken te komen
 • In 2020 won hij de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit met zijn onderzoek naar het reflectieve vermogen van leiders
Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Juri

Lecture icon

Lezingen

Video icon

Video

References icon

Referenties

Interviews icon

Artikelen

Books icon

Boeken

Tarieven en beschikbaarheid
Promo icon

Ontvang een exemplaar van Juri Hoedemakers zijn boek 'Gezocht: Hofnar m/v' bij het boeken van zijn lezing*

Spreker Juri Hoedemakers is expert op het gebied van (zelf)reflectie en heeft aan de Erasmus Universiteit een prijswinnend reflectiemodel ontwikkeld. Als eerste heeft hij een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding gelegd tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger.

De verbinder, coach en inspirator heeft een fascinatie voor de driehoek: leidinggevenden – burn-outs/werkgeluk – (zelf)reflectie. Hij laat ondernemers en leidinggevenden op een humoristische manier leren van hun eigen gedrag zodat zij het werkplezier van henzelf en hun medewerkers kunnen verhogen. Hierdoor kunnen mensen beter samenwerken en leren zij net even iets anders naar situaties te kijken. Juri heeft een Bachelor in Media & Entertainment Management, een Master in Bedrijfskunde en een specialisme in Management van Verandering. Tijdens zijn masterstudie aan de Erasmus Universiteit verdiepte hij zich in het reflectieve vermogen van leiders en het belang van de hofnar in moderne organisaties.

Redenen om spreker Juri Hoedemakers te boeken

 • Spreker Juri Hoedemakers is een verbinder, coach en inspirator en heeft een aanstekelijke energie om een groep mensen te enthousiasmeren
 • Hij zorgt voor energie en optimisme door steeds met nieuwe invalshoeken te komen
 • In 2020 won hij de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit met zijn onderzoek naar het reflectieve vermogen van leiders

Het belang van de hofnar in moderne organisaties

Voor zijn studie kreeg spreker Juri Hoedemakers de prijs voor de beste scriptie van het jaar. Inmiddels heeft hij al diverse publicaties op zijn naam staan en overweegt te promoveren op het onderwerp. Juri combineert wetenschappelijke inzichten met praktijkvoorbeelden die hij tegenkomt in zijn onbezoldigde nevenfunctie als bestuursadviseur van Voedselbanken Nederland. Juri staat op het punt om als jongste lid ooit toegelaten te worden tot CMC, een toonaangevend bureau voor verandermanagement. Momenteel werkt hij aan zijn boek “Hofnar gezocht: m/v” waarin hij praktische handvatten geeft voor hoe je reflectie in het dagelijkse werk kunt toepassen en wat we daarbij kunnen leren van de hofnar. Zijn boek verschijnt medio 2021. Juri heeft 10+ jaar toneelervaring en is bedreven in het geven van masterclasses en lezingen voor bedrijven, scholen en politiek. Hij spreekt iedere taal, want hij is nog steeds even trots op zijn MAVO en HAVO diploma als zijn HBO en WO diploma.

Wat doet Juri dan precies?

Juri geeft mensen een Reflectie Experience. Hij dompelt de deelnemers onder in de wereld van reflectie en houdt hen op een humoristische manier een spiegel voor waardoor zij zichzelf beter leren kennen. Ook laat Juri jou je blinde vlekken ontdekken waardoor je de beste versie van jezelf wordt. En dat allemaal op een hele leuke, afwisselende multitainment manier.

Waarom en wanneer voor Juri kiezen?

 • Zie ‘waarom uniek’
 • Voor ieder momentum een actueel aanbod
 • Klein budget, grote impact
 • Sterke inhoud, maar toch laagdrempelig

Waarom uniek? Juri’s 10 unieke punten

 • Winnaar van de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit
 • Heeft een eigen Reflectiemodel aan de Erasmus Universiteit ontwikkelt
 • Expertblogger op het gebied van REFLECTIE bij DeOndernemer
 • Heeft als enige een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding gelegd tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger
 • Komt met een eigen boek en is tevens auteur bij Frankwatching
 • Gecertificeerd specialist in Management van Verandering
 • Bachelorsgraad in Entertainment en Mastersgraad in Bedrijfskunde
 • Praktijkervaring door bestuurs- en adviesfuncties Voedselbanken Nederland
 • 10+ jaar toneelervaring en ervaring met masterclasses en lezingen voor bedrijven, scholen en politiek
 • Spreekt iedere taal, want hij is nog steeds even trots op zijn MAVO en HAVO diploma als zijn HBO en WO diploma.

*Deze actie is alleen geldig in combinatie met een boeking van de desbetreffende spreker.

Bekijk de lezingen van Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)
Lezing van spreker Juri Hoedemakers

Informatieve presentatie/ lezing over REFLECTIE

In deze lezing neemt Juri u mee in de wereld van reflectie. Wat is reflectie eigenlijk? Welke reflectieve modellen zijn er? Wie vergroot ons reflectief vermogen? En op welke manier gebeurt dat? Hoe gebeurde dat vroeger door de hofnar? Wat zijn hulpmiddelen bij reflectie? Wat is Reflectiemodel Hoedemakers?

Lezing van spreker Juri Hoedemakers

Reflectie experience

Dit is een interactieve experience met een combinatie van wetenschappelijke inzichten, (management) spelletjes, verhelderende vragen, reflectieve filmfragmenten en een quiz. Iedere deelnemer ontvang een certificaat van MVR (Maatschappelijk Verantwoord Reflecteren)

Lezing van spreker Juri Hoedemakers

Reflectieve vrijdagmiddagborrel

Lekkere drukke week gehad? Met deze humoristische vrijdagmiddagborrel reflecteert u heerlijk op de afgelopen week. Hoogte en dieptepunten worden onder de loep genomen en vervolgens heerlijk een plaatse gegeven. De ultieme manier om het weekend rustig te beginnen.

Lezing van spreker Juri Hoedemakers

Reflectieve maandafsluiting (rondom het thema van de ExpertBlog)

Iedere maand schrijft Juri een Experblog voor DeOndernemer.nl (De Persgroep Media). Rondom het thema van deze expertblog kan hij ook een speciale maandafsluiting voor uw bedrijf maken. Op een leuke manier de maand afsluiten? Kies dan voor deze optie.

Lezing van spreker Juri Hoedemakers

Reflectie tijdens Corona

Het aantal burn-outs is sinds het begin van de crisis enorm toegenomen. Sterker nog, er hangt een mogelijke verviervoudiging van burn-outs boven de markt en dat is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Heb je enig idee wat een burn-out kost voor een bedrijf? Volgens experts van ArboNed wordt dit bedrag geschat op gemiddeld 60.000 euro per burn-out. Dat is afschuwelijk veel geld, zeker als je bedenkt dat een op de zes werknemers op dit moment burn-outklachten heeft. Maar er is ook goed nieuws, want de aanleidingen voor een burn-out kunnen eenvoudig voorkomen worden. De oplossing ligt in reflectie en de leidinggevende. 

Video van spreker Juri Hoedemakers

Wat doet Drs. Hofnar?

Video van spreker Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers reflectie teaser

Video van spreker Juri Hoedemakers

Drs. Hofnar één-op-één sessies

Video van spreker Juri Hoedemakers

Drs. Hofnar Reflectiesessie Achmea

Video van spreker Juri Hoedemakers

Drs. Hofar Reflectiesessie Dienst Justitiële Inrichtingen/Ministerie van Justitie en Veiligheid

Bekijk de lezingen van Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Referenties

Een leuke en interessante dag. We gaan de hofnar wat vaker op de agenda zetten. Leerzaam, stof tot nadenken, ontspannend, eye-openers, indrukwekkend, gezellig, echt leuk!

Handyman Nederland B.V.

Waardevol en inspirerend! Een hoog beoordeelde, leuke en mooie interactieve sessie! Geeft energie! Bedankt voor de inspiratie!

Achmea

Een hofnar in je team, die heb je nodig om in beweging komen. Een fijne, inspirerende, afwisselende en integere sessie! Energiegevend, veilig en enthousiasmerend!

Stichting Jong Leren

Inspirerend en leerzaam, wat we zeker gaan gebruiken is de rol van de hofnar. Uniek, leuk, inspirerend, verassend en leerzaam!

Dienst Justitiële Inrichtingen (Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Leuk, inspirerend en veel te kort. We hadden nog wel even door kunnen gaan.

Antes (Parnassia Groep)

Vernieuwend, leuk, fris en inspirerend!

Roompot Group

Inspirerend en leerzaam! De hofnar als tool voor Reflectie!

Openbaar Ministerie

Na een sessie van 8 uur hadden we aan het einde meer energie dan ervoor. Het enige minpunt was dat het toen al voorbij was. We hadden nog wel langer door kunnen gaan.

Hagelunie

Mooi en soms zelfs ontroerend, dank je wel! Je prikkelt ons om op een andere manier naar reflectie te kijken.

REZ

Alleen maar hele leuke positieve reacties. Reflectie komt tot leven.

A&O Fonds Gemeenten

18.1.2021

De spiegel als wapen tegen een burn-out

Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. En anders dan de voorgaande jaren zorgt de hele situatie rondom corona ervoor dat deze editie ook echt zijn naam eer aandoet. Het aantal burn-outs is sinds het begin van de crisis toegenomen. Sterker nog, er hangt een mogelijke verviervoudiging van burn-outs boven de markt. Dat is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Heb je enig idee wat een burn-out kost voor een bedrijf? Volgens experts van ArboNed wordt dit bedrag geschat op gemiddeld 60.000 euro per burn-out. Dat is afschuwelijk veel geld, zeker als je bedenkt dat 1 op de 6 werknemers op dit moment burn-outklachten heeft. Maar er is ook goed nieuws, want de aanleidingen voor een burn-out kunnen eenvoudig voorkomen worden. De oplossing ligt in reflectie en de leidinggevende.

De rol van de leidinggevende

De coronacrisis zorgt voor veel veranderingen. En deze veranderingen brengen weer extra werkstress met zich mee. Alleen een onderbelicht onderwerp als het gaat om werkstress is de rol van de leidinggevende. Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat van de medewerkers die een hoge werkdruk ervaren én weinig steun krijgen van de leidinggevende, maar liefst 45% met burn-outklachten kampt. Van de werknemers die een hoge werkdruk ervaren maar wél steun van hun leidinggevende krijgen, is dat maar 18%. De leidinggevende speelt hier dus een cruciale rol.

Hoe kan reflectie helpen?

Maar zijn de meeste leidinggevenden nu dan zo slecht bezig? En moeten alle leidinggevenden dan massaal op dure en onoverzichtelijke ‘voorkom-burn-out-cursussen’? Het grappige is dat er meestal niets nieuws geleerd hoeft te worden. Alles is al in huis. Het enige wat gedaan moet worden is reflecteren. Heel even de tijd en afstand nemen, het bandje terugspoelen en de gedachten en emoties verkennen. Vervolgens evalueren, feedback vragen aan een ander, conclusies trekken en dan weer doorgaan. Op deze manier kan de leidinggevende leren van zijn eigen gedrag en tegelijk het werkplezier van zijn medewerkers verhogen.

Sprintje van 25 vragen

Een belangrijk onderdeel bij het reflecteren is het stellen van goede vragen. Moeilijk? Welnee! Zullen we even een kort sprintje doen? Probeer deze vragen eens te beantwoorden:

 • Wat zou je anders hebben gedaan als je een tijdmachine tot je beschikking had?
 • Hoe verbind jij mensen?
 • Wanneer voel jij je echt verbonden met een ander?
 • Raak je je geduld wel eens kwijt in het contact met anderen? Waarom?
 • Moeten wij onze manier van werken aanpassen?
 • Wie vergeet jij wel eens een compliment te geven of te bedanken?
 • Welke les(sen) ben je zelf aan het leren? Wat is je grootste les tot nu toe?
 • Wat maakt een gesprek goed? Hoe bevorder je dat?
 • Waar kun jij zelf hulp gebruiken? En vraag je daarom?
 • Hoe zorg jij voor een goede balans tussen werk en privé?
 • Waar voel jij je ongemakkelijk bij? En waarom?
 • Welke gebeurtenis of ervaring heeft jullie team sterker gemaakt? Hoe heb jij dat ervaren?
 • Wat vind jij lastig in het samenwerken met anderen? Hoe manage je dat?
 • Welke kwaliteiten van jou maken het team krachtiger? Welke niet?
 • Kun jij goed grenzen stellen in de samenwerking? Wat zijn jouw grenzen?
 • Kun jij een team enthousiast maken? Hoe doe je dat?
 • Op welke wijze laat jij je vertrouwen in anderen zien?
 • Wat leer je van collega’s? Wat zou je hen willen leren?
 • Waar let jij vooral op als je naar anderen luistert? Hoe lang kun je echt naar iemand luisteren?
 • Hoe laat jij een ander merken dat hij belangrijk is? En hoe laten ze dat aan jou merken?
 • Hoe vieren jullie je successen? En jullie falen?
 • Wat is belangrijker voor je: begrijpen op begrepen worden?
 • Besteed jij voldoende tijd aan zaken die jij waardevol vindt?
 • Wat brengt jou uit je evenwicht?
 • Wat deed jij voor corona graag wat je nu niet meer doet?

Easy toch? Dus het eerste goede nieuws is, dat er niets nieuws hoeft te worden geleerd. Het tweede goede nieuws is dat de leidinggevende hier ook een positieve rol in kan spelen. De leidinggevende kan namelijk het initiatief nemen om het gesprek aan te gaan.

Wat kunnen we leren van de hofnar van vroeger?

Maar soms is het lastig om jezelf een spiegel voor te houden. Je bent namelijk de leidinggevende en je hebt het misschien te druk om even stil te staan. Dat probleem hadden de koningen van vroeger ook, alleen hadden zij een hofnar die hen een spiegel voorhield. En dat deed hij met zijn 16 rollen: entertainer, adviseur, criticus, satiricus, spion, vertrouweling, bemiddelaar, flapuit, beste vriend, zondebok, coach, onderhandelaar, sfeerbewaarder, observeerder, allesweter en statussymbool.

16 rollen van de hofnar

Klik voor grotere versie

Na de Franse Revolutie was de hofnar als instituut en beroep verdwenen. In 1789 zou voor de hofnar het doek definitief zijn gevallen. Maar wie kan dan tegenwoordig het reflectieve vermogen van de leidinggevende vergroten? En op welke manier kan dat dan?

Blinde vlek

De mensen die tegenwoordig het reflectieve vermogen van leidinggevenden vergroten kunnen heel divers zijn. De ene functie is weliswaar wat meer gericht op het vergroten van het reflectieve vermogen dan de ander, maar over de gehele linie komt naar voren dat dit toch meer persoonsgebonden dan functiegebonden is. Maar eigenlijk nog belangrijker is dat er altijd iemand anders nodig is om volledig te kunnen reflecteren. Iedere leidinggevende heeft namelijk te maken met blinde vlekken, of zoals het Johari-venster zo mooi omschrijft: gedrag wat je niet over jezelf weet, maar anderen wel.

Ga lekker zelf aan de slag of benoem een hofnar

Maar hoe organiseer je dat dan? Hier heb ik een heel simpel model voor ontwikkeld. Dit model heeft een cirkel waar je als leidinggevende zelf doorheen kan gaan en de stappen kunt volgen. Maar ook een cirkel die handvatten biedt aan een ander om jou goed te laten reflecteren. De manier waarop iemand jou door de cirkel begeleidt is wel erg belangrijk. Dit moet volgens bepaalde voorwaarden geschieden en ik heb ontdekt dat deze voorwaarden exact overeenkomen met de rollen die de hofnar vroeger had. Probeer het gewoon eens! Je kunt het op iedere situatie toepassen.

Reflectiemodel van Juri Hoedemakers.

Reflectiemodel Hoedemakers (2020). Klik voor grotere versie.

Surfen

Let op! Ik ben geen burn-outdeskundige, noch medisch onderlegd. Ik zorg er alleen voor dat ik de aanleidingen wegneem. Je kunt het vergelijken met surfen. Het leven zit vol golven en door die golven kan jouw surfplank breken. Dit breken van de surfplank kun je zien als een burn-out. Als je een burn-out hebt moet je surfplank gemaakt worden en daar heb ik geen verstand van. Ook de golven ga ik niet tegen kunnen houden…ik kan je wel leren surfen.

Bron: Frankwatching

Eerdere blogs van spreker Juri Hoedemakers:

Zo werkt de lockdown in jouw voordeel

De spiegel als wapen tegen een burn-out

Hoe A Christmas Carol jou kan laten profiteren van de lockdown

Juri Hoedemakers: ‘Ondernemers, benoem een hofnar

 

 

Bekijk de lezingen van Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Wilt u de deelnemers verrassen met een boek van Juri Hoedemakers na een lezing? Vraag ons naar de mogelijkheden of bestel direct één of meerdere exemplaren door op de ‘Bestel dit boek’ link te klikken.

Gezocht: Hofnar m/v

Ieder mens heeft een blinde vlek. Waar zit die van jou? Het is gevaarlijk om alleen jaknikkers om je heen te verzamelen. Want wie wijst jou dan op je fouten? Wie vertelt jou de onverbloemde waarheid? Wie houdt jou een spiegel voor? Voor de broodnodige reflectie heb je kritische mensen om je heen nodig. Wat je nodig hebt, is een hofnar. De hofnar was eeuwenlang degene die het reflectieve vermogen van de koning vergrootte. Maar wie was die hofnar eigenlijk? En wat kunnen we van hem leren in de huidige werkomgeving? In dit boek ontdek je hoe we anderen kunnen inzetten om het reflectieve vermogen van onszelf en de mensen om ons heen te verbeteren. Je krijgt praktische handvatten waarmee je reflectie in je dagelijks werk kunt toepassen. Juri Hoedemakers (1987) is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen een spiegel voorhoudt en helpt om op zoek te gaan naar hun blinde vlekken en vervolgens naar de beste versie van zichzelf. Tijdens een masterstudie aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit verdiepte Juri (a.k.a. Drs. Hofnar) zich in het belang van de hofnar in moderne organisaties. Voor zijn studie kreeg hij de prijs voor de beste scriptie van het jaar.

Bestel dit boek
Vrijblijvend informatie over Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of neem direct contact op:

Bel: +31(0)308080884
Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)
Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

5 van de 5 sterren

Een leuke en interessante dag. We gaan de hofnar wat vaker op de agenda zetten. Leerzaam, stof tot nadenken, ontspannend, eye-openers, indrukwekkend, gezellig, echt leuk!

Handyman Nederland B.V. Bekijk alle referenties

Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar) geeft lezingen over de volgende onderwerpen