Mensen hebben aandacht en houvast nodig, juist nu
Populaire concepten zoals ‘zelfsturende teams’ of ‘de organisatie 3.0’ komen steeds vaker naar voren binnen organisaties, toch is de ervaring in de praktijk vaak dat mensen zich in de steek gelaten voelen nadat de adviseurs zijn vertrokken. Uit wetenschappelijk onderzoek dat Kampen deed in zijn adviesopdrachten ontdekte hij dat vele gebruikelijke instrumentele aanpakken niet werken of zelfs contraproductief zijn.
Redenen om spreker Joost Kampen te boeken:
- Joost geeft taal aan de destructieve kant van organiseren, leiderschap en gedrag van medewerkers
- Een lezing van Joost biedt je ongemakkelijke herkenning vanuit vele andere organisaties, maar ook wat je dan juist niet en wel moet doen
- Joost werkt vanuit de praktijk, hij is echt ‘in de keuken’ geweest. Hij kan dat verbinden met evidence based theorie.
Managers sturen op resultaten en kosten maar leiders begeleiden de ontwikkeling van organisaties en hun mensen. Door langdurig ontbreken van verbindend leiderschap kunnen organisaties, net als bij kinderen, een ontwikkelingsachterstand oplopen. De schade is groot in zowel menselijk als economisch opzicht. Voor een goed herstel is vertrouwen nodig. Hiervoor moeten we simpelweg leren normaal te doen tegen elkaar, maar dit is lastiger dan je denkt. Door het maken van een parallel tussen leiderschap en ouderschap maakt spreker Joost Kampen het belang van persoonlijke aandacht, verbinding en vertrouwen zichtbaar. De kennis over verwaarlozing van kinderen heeft hij benut om emotionele verwaarlozing in organisaties te diagnosticeren.
Spreker Joost Kampen deelt met ons wat interveniëren in een verwaarloosde organisatie met je doet en laat ons kennismaken met een nieuwe theorie waarmee we taal kunnen geven aan problemen van deze tijd in organisaties: hoe kunnen we op menselijke wijze vernieuwen.
Nadat het concept van de verwaarloosde organisatie in 2014 is geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de Academy of Management in de VS heeft het ook internationale erkenning gekregen.
Een crisis zoals de corona pandemie is een traumatiserende ervaring. Joost ontdekte in zijn praktijk dat leiders die aan de gezondmaking van een verwaarloosde organisatie hebben gewerkt, adequater reageerden op de impact van corona voor hun mensen dan managers in organisaties die ‘gezond’ leken. Zij herkenden de angst en onzekerheid en gaven prioriteit aan ingaan op emotie en beschikbaar zijn.
Bekijk de lezingen van Joost Kampen