28.05.2019 Alles over leiderschapsontwikkeling
"Wees jezelf, de rest is al bezet. Het is een cliché, maar geen slecht advies."
Een veelgestelde vraag is welke competenties horen bij succesvol leiderschap. Is er zoiets als een talent wat men in zich moet hebben om succesvol leiderschap mogelijk te maken?
De afgelopen 15 jaar wordt er steeds vaker onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van leiderschap. Door het vergelijken van tweelingen kunnen onderzoekers berekenen wat de rol is van erfelijkheid en wat de rol is van de omgeving. Wat blijkt? Ongeveer 30% van leiderschap is erfelijk bepaald. De overige 70% wordt vormgegeven door omgevingsfactoren en natuurlijk de leider zelf. Het grootste gedeelte van je leiderschapspotentieel ligt dus niet opgesloten in je genen maar ligt gewoon te wachten tot jij er actief mee aan de slag gaat en hoe dit er uit ziet is voor iedereen anders. De inmiddels overleden management legende Peter Drucker zei het zo: “Sommige van de beste CEO’s waar ik mee heb gewerkt gedurende mijn 65 jarige adviescarrière waren geen stereotype leiders. Ze verschilde enorm van elkaar in persoonlijkheid, houding, waarden, sterke punten en zwakheden.” Leiders lijken dus niet op elkaar, het tegenovergestelde is waar, leiders zijn er in alle soorten en maten. Gelukkig maar.
Welke rol speelt authenticiteit binnen leiderschap?
Wees jezelf, de rest is al bezet. Het is een cliché, maar geen slecht advies.
Wil je op de lange termijn plezier en succes hebben in leidinggeven dan moet je authentiek zijn. Authenticiteit draait er om dat je je in je dagelijkse bezigheden ongehinderde gedraagt in overeenstemming met je echte ik. Het is net alsof je jezelf vergeet. Je bent open en onbevangen. En je bent heel even vergeten dat je indruk wilt maken op de wereld om je heen. Je bent gewoon jezelf zonder je het te realiseren.
Authentiek leiderschap bestaat uit twee delen. Jezelf kennen en jezelf zijn. Jezelf kennen betekend dat je een juist beeld hebt van wie je bent. Waar geloof je in? Wat zijn je waarden? Wat zijn je passies? Wat motiveert je? Jezelf zijn betekend dat je accepteert wie je bent en dat je echte ik laat zien in de dingen je doet en in hoe je ze doet.
Als leidinggevende is authentiek zijn extra belangrijk om de doodsimpele reden dat je in de schijnwerpers staat en dat er extra op je gelet wordt. Je ligt onder een vergrootglas. En wanneer je niet authentiek bent val je vroeg of laat door de mand. Abraham Lincoln zei het zo: “Je kunt alle mensen soms voor de gek houden en je kan sommige mensen altijd voor de gek houden, maar je kan niet alle mensen altijd voor de gek houden”. Het mooiste van authentiek leidinggeven blijft dat wanneer je jezelf vergeet, andere je juist gaan onthouden!
Waar komt jou passie voor leiderschap vandaan?
Hoe ik er bij kwam weet ik niet, maar ik had altijd gedacht dat leiderschap mij wel prima af zou gaan. Een beetje vanzelf. Niks is minder waar. Als jonge twintiger werkte ik voor een internationale ontwikkelingsorganisatie. Een organisatie met weinig geld en nog minder trainingsbudget. Ik leidde groepen naar derde wereldlanden. Tijdens deze werkstages maakte ze kennis met allerlei vormen van ontwikkelingswerk en leerde ze hoe het was om in een ontwikkelingsland te leven. Meestal gingen we voor drie maanden. Wekenlang hetzelfde eten, slapen op veel te dunne matjes, hoge tempraturen, weinig privacy en een brei aan verschillende culturen. Het is een prima recept om van de grootste schatjes echte monsters te maken. Het legde in ieder geval mijn gebrekkige leiderschapsvaardigheden keihard bloot.
Het was het startsein voor mij om mijn eigen leiderschap ontwikkelingstraject te starten. Zelf bedacht en uitgestippeld en ook enkel door mij gevolgd. Inmiddels ruim 10 jaar verder ben ik er nog steeds mee bezig. In mijn presentaties deel ik vaak mijn belangrijkste lessen en ervaringen. Zo kan je je eigen leiderschapsontwikkeling versnellen of misschien zelfs wel dat van een collega!
Wat kan het publiek verwachten tijdens een lezing?
In mijn lezingen en trainingen combineer ik inspiratie en inhoud. Inspiratie zorgt ervoor dat mensen in actie komen en geboeid raken, een gedegen inhoud zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk resultaten worden behaald. Ik werk dan ook evidence-based. Mijn presentaties zijn gebaseerd op gedegen onderzoek maar doordat ik veel humor en inspirerende voorbeelden gebruik in mijn presentatie blijven mensen van begin tot eind geboeid.