Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

En krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Onze sprekers zijn ook beschikbaar voor online events en webinars. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Risicovreugde: "Liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig"

Rob Fijlstra

Rob Fijlstra

Leiderschaps- en Organisatieontwikkeling

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Rob Fijlstra

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Rob

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Redenen om spreker Rob Fijlstra te boeken:

 • Rob is een expert op het gebied van leiderschaps- en organisatieontwikkeling en kan bijdragen bij de ontwikkeling van jouw organisatie
 • De ruime ervaring van Rob als spreker zorgt gegarandeerd voor een professionele presentatie en een succesvol evenement
 • De lezingen van Rob worden altijd positief beoordeelt door organisaties

Rob Fijlstra is een energiek, uitdagend en veelgevraagd spreker op gebied van leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Als boardroom consultant, frisdenker, coach en facilitator van groepsprocessen is Rob altijd op zoek naar ongezien en, daardoor, ongebruikt potentieel. Als we beter leren ieders vernuft in te schakelen bij het oplossen van problemen, is bijna elk probleem oplosbaar. Hij gelooft daarom in change platforms, en veel minder in change programma’s. 

Spreker Rob Fijstra werkte 4 jaar voor de Universiteit van Amsterdam en daarna 12 jaar voor de Postbank (en haar rechtvoorgangers). Vanaf 1990 heeft Rob als partner bij AVOP gewerkt, een adviesgroep voor Organisatie Psychologie te Amsterdam. Zijn expertisegebieden waren daar leiderschaps- en organisatieontwikkeling. De afgelopen 14 jaar is Rob werkzaam binnen de netwerkorganisatie FijlstraWullings. Daarnaast is hij klankbord/coach, mediator, trainer, auteur en begeleider van werkconferenties.

Door een stevige bedrijfskundige oriëntatie is hij goed in staat gedrag te plaatsen in de gegeven context met de bijbehorende uitdagingen. In zijn aanpak is waardering voor wat er al gerealiseerd is een belangrijk uitgangspunt. Want de vraag wat er anders en beter kan, laat zich zoveel makkelijker beantwoorden als je het uitgangspunt waardeert. En daarnaast positief nieuwsgierig bent, naar wat er nog meer in het vat zit. Zowel individueel als collectief.

Spreker Rob Fijlstra heeft diverse boeken op zijn naam staan waar onder ‘Honesty, the Best Policy’ (2004), ‘Vandaag doen wat morgen nodig is’ (2014) en ‘Risicovreugde’ (2018).

Bekijk de lezingen van Rob Fijlstra
Lezingen van spreker Rob Fijlstra

Risicovreugde

 • Bij te veel organisaties is de aandacht gericht op wat mensen niet kunnen en niet mogen. Terwijl tegelijkertijd van iedereen verwacht wordt dat men gepassioneerd werkt en open staat voor verandering. Dit eten van twee walletjes is niet inspirerend en leidt tot afhaakgedrag of zelfs rampkramp. Dit zorgt voor stagnatie.
 • Tijdens een lezing over het gelijknamige boek “Risicovreugde”, geschreven door Rob Fijlsta en Leo van der Voort, weten de twee de verbinding te leggen tussen corporate finance en gedrag, tussen moreel kompas en het belang van economische waardecreatie. Waardecreatie en sociale psychologie op ooghoogte. Een kritisch pleidooi voor gedreven en gedurfd leiderschap. Inclusief tien spraakmakende cases over o.a. Ajax, Rabobank, Unilever, AkzoNobel en DSM. Met analyses over het bestuurlijk (on-) vermogen in deze bedrijven.
 • De lezing over Risicovreugde kunnen door Rob Fijlstra en Leo van de Voort verzorgt worden, als duo of alleen.
  29.09.2018

  Risicovreugde

  De technologische veranderingen buitelen over elkaar heen en jagen elkaar op. Naast saai, vies, gevaarlijk en duur werk staat ook creativiteit op het punt om (deels) geautomatiseerd te worden. Op dit moment is het meest tastbaar de enorme informatie-explosie met de daarbij horende onmiddellijke toegankelijkheid van data. De mogelijkheden zijn eindeloos – voor wie ze ziet en ernaar handelt. Dit vraagt een mindset gekenmerkt door nieuwsgierigheid, vernieuwingsgezindheid en vooral risicovreugde. Zodat je het voortouw kunt nemen in onze high tech/high touch wereld. Het alternatief is minder prettig: uitzichtloos wegzakken in een poel van machteloosheid en kalme wanhoop.

  Risicocompetentie

  Er is genoeg potentieel om uit je machteloosheid te stappen en op te schuiven naar meer regie. Regie over je eigen werk- en privéleven, gekoppeld aan een positieve invloed op het leven van de
  mensen die je dierbaar zijn. Tegenover risicoaversie staat daarom risicovreugde; de notie dat het bevrijdend is om risico in je leven toe te laten. Met als winst het plezier van het proberen, de vreugde van het wagen en de voldoening die hoort bij het verleggen van je grenzen. Ook als het ‘mis gaat’ leer je ontzettend veel meer over jezelf, dan wanneer je continu met risicomijding bezig bent. Zo ontstaat risicocompetentie – het vermogen om zowel een gevaar goed in te schatten als om in de riskante situatie effectief te blijven handelen. Risicovreugde maakt in deze tijd een enorm verschil. Want wie kersen wil eten moet in de boom klimmen. En op tijd klimmen, anders resteren slechts de aangevreten exemplaren.

  Benauwd bewustzijn

  Het mijden van risico’s is in het huidige bedrijfsklimaat de meest riskante optie. Toch is dit de sport die veel managers bedrijven; deze tredmolenspecialisten zijn vooral goed in voorspellen en
  controleren en het afwenden van gevaar en verantwoordelijkheid. Hun medewerkers worden er faalangstige stresskonijnen van, vooral bang om betrapt te worden op fouten en onvolkomendheden. Mensen verkeren daardoor niet alleen in angst, maar zijn ook nog eens onzeker over de vraag, waar ze nu eigenlijk bang voor moeten zijn. Het leidt tot een constant gevoel van bedreiging, argwaan en wantrouwen. Geen wonder dus, dat het met hun nieuwsgierigheid en leervermogen dan snel gedaan is. Dit leidt vervolgens tot platgetreden paden; dodelijk, juist nu de technologie zoveel nieuwe mogelijkheden opent. Voor veel mensen in leidinggevende rollen komt daar een extra angst bij. Zij worden immers geconfronteerd met de vraag of ze nog wel relevant zijn voor hun huidige context. Want wat te doen als je nog wel bevoegd bent, maar je links en rechts wordt gepasseerd door jongeren die wel de kundigheden hebben voor dit 3-D tijdperk?

  Het roer moet fundamenteel om

  Alles bij het oude laten is geen optie. En cosmetische maatregelen helpen ook niet. Daarom zijn toekomstgerichte bedrijven er nu als de kippen bij om het aanwezige veranderingsvermogen te
  ontsluiten. Gelukkig zijn organisaties net als mensen ‘built to change’; het verandervermogen wordt dikwijls onderschat. Wel vraagt de switch naar het informatietijdperk een heuse breinbeving en het omkatten van de overheersende managementlogica van dit moment. In combinatie met het vervangen van mensen die nu functioneren als sleepanker.

  Volg bijvoorbeeld integraal de volgende organiseerprincipes:

  – bij het invullen van (tijdelijke) rollen spelen talent en passie de centrale rol
  – medewerkers zijn zelfstartende en zelforganiserende ‘mede ondernemers’
  – managementteams worden ‘guidance teams’
  – raden van bestuur worden ‘boards of inspiration’
  – managers zijn inspiratiebrengers en identiteitsbewakers
  – hrm medewerkers zijn casting & development specialisten
  – En voor iedereen geldt: ‘be impractical to create the impossible’

  Een spannend vraagstuk is of de noodzakelijke veranderingen gerealiseerd kunnen worden met de huidige leidinggevenden. Helaas profileren te veel ambtsdragers zich als pragmatische probleemoplossers, zonder hierbij al te veel visie, passie of vermogen tot zelfreflectie te tonen. Maar met louter pragmatisme kun je niemand mobiliseren. Dat kan alleen als je risicovreugde, strijd en hartstocht toont. Met als winst; veel meer realiseren dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

  Lees ook het boek Risicovreugde van Rob Fijlstra en Leo van de Voort Zij zijn ook beschikbaar voor het geven van inspirerende spreekbeurten, waarbij zij zullen inspelen op de ontwikkelingsthema’s van uw bedrijf.

  Bekijk de lezingen van Rob Fijlstra
  Vrijblijvend informatie over Rob Fijlstra

  Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Of neem direct contact op:

  Bel: +31(0)308080884

  Rob Fijlstra geeft lezingen over de volgende onderwerpen