Bel ons op +31 (0)30 80 80 884

En krijg professioneel advies van onze deskundige consultants

Onze sprekers zijn ook beschikbaar voor online events en webinars. Neem contact met ons op voor meer informatie.

"Happy Moodswings"

Saron Petronilia

Saron Petronilia

Saron Petronilia geeft lezingen over leiderschap, ambitie en carrière voor vrouwen van middelbare leeftijd.

Tarieven en beschikbaarheid
Vrijblijvend informatie over Saron Petronilia

Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
About icon

Over Saron

Lecture icon

Lezingen

Interviews icon

Artikelen

Tarieven en beschikbaarheid

Redenen om spreker Saron Petronilia te boeken:

 • Elke lezing van Saron zit vol humor, energie en laat gegarandeerd een indruk achter op het publiek
 • Een lezing van Saron garandeert dat jouw evenement een groot succes wordt
 • De ruime ervaring van Saron als spreker zorgt gegarandeerd voor een professionele presentatie en een succesvol evenement
Spreker Saron Petronilia

Maak van de overgang de meest vruchtbare tijd van je (werk)leven

Saron Petronilia is auteur van ‘Alles over werken tijdens de overgang, met succes je loopbaan vervolgen na je 45ste’ (2017) en ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ (2011). Petronilia coacht en traint werkende vrouwen in deze levensfase, in haar visie de meest vruchtbare fase in een vrouwenleven.

Tijdens de overgang (tussen 45 en 55 jaar) veranderen vrouwen. Daarover is echter weinig meer bekend dan dat die fase gepaard kan gaan met wat lichamelijke ongemakken. Terwijl het een levensfase is die een behoorlijke impact kan hebben op de kwaliteit van zowel het privé- als het professionele leven van vrouwen.

Petronilia biedt inzicht, inspiratie en humor. Ze stimuleert vrouwen om hun energie anders te gebruiken en daardoor met meer kracht, energie en betekenisgeving hun professionele leven voort te zetten en zo behouden te blijven voor de arbeidsmarkt.

Bekijk de lezingen van Saron Petronilia
Lezingen van spreker Saron Petronilia

De lezingen van spreker Saron Petronilia gaan o.a. over

 • Alles over werken tijdens de overgang
 • Overgang en ambitie
 • De ongekende kracht van de overgang
 • Reis van de heldin 45+
  28.10.2018

  Happy Moodswings: Doe wat aan die overgang van je

  “Doe wat aan die overgang van je. Je collega’s hebben er last van” Al had Saron Petronilia een veel verkocht boek geschreven over de overgang, toch ging ze onderuit toen haar eigen overgang zich aandiende. “Ik ben een jaar uitgeschakeld geweest.” Uit kennis én (eigen) ervaring adviseert ze werkgevers:“Geef een vrouw die overgangssymptomen heeft, alle ruimte om zichzelf opnieuw uitte vinden. Die ruimte gaat zich terugbetalen. Je collega’s komen er zoveel sterker uit dan ze erin gingen.

  ”Een vrouw die overgangssymptomen krijgt, legt zelf vaak die link niet. Ze reageert op concentratieproblemen, neerslachtigheid of opvliegendheid door een tandje bij te zetten, maar dergelijke vertrouwde ‘overlevingsmechanismes’ blijken geen soelaas te bieden of de zaak juist te verergeren.Dat leidt helaas tot hoger verzuim, achteruit solliciteren, arbeidsconflicten en blijkens onderzoek van psycholoog dr. Claire Hardy zelfs tot stoppen met werken. En dat kan je als werkgever flink geld kosten. 1 Nog afgezien van de kwalitatieve aderlating die het is om vrouwen die de fase van meesterschap hebben bereikt, te moeten verliezen.

  Dat vrouwen én werkgevers bijna geen kennis over de overgang paraat hebben, mag vandaag de dag, met 1,8 miljoen werkende vrouwen in de overgangsleeftijd, toch als een lacune worden gezien. Juist omdat overgangssymptomen zo ontwrichtend voor beide partijen kunnen uitpakken.Kennelijk is onze arbeidsmarktcultuur de afgelopen decennia onvoldoende mee veranderd met duidelijke demografische ontwikkelingen. We leven niet meer in 1956,toen vrouwen werden ontslagen als ze trouwden. Toch houden maar weinig organisaties rekening met de veranderende situatie en behoeften van al die ouder wordende vrouwen op verantwoordelijke posities.

  Een eerste stap in het inzetbaar houden van vrouwen kan eenvoudig worden gezet door als werkgever actief informatie over deze levensfase in te winnen en beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld in de vorm van lezingen en workshops. Dat biedteen gemakkelijke opening naar openheid over en respect voor de overgang op de werkvloer. Mijn hoop voor de ambitieuze werkende vrouw die merkt dat zij een nieuwe balans zal moeten vinden, is gevestigd op organisaties voor wie duurzaam, maatschappelijk verantwoord ondernemen de norm is.  Voor wie vooruitgang betekent: het hand in hand bevorderen van het werkplezier en de arbeidsproductiviteit van werknemers, én economische groei.

  Ik was blij dat ik zelfstandig ondernemer was toen de overgang bij mij echt inzette. Ik kon een jaar vrijaf nemen van alles wat niet paste, en me concentreren op wat er toedeed: het hervinden van wat ik, met mijn verander(en)de hormoonbalans, belangrijk vond om te doen met mijn kennis, ervaring en inzichten. Ik kreeg gelukkig geen misplaatste opmerkingen van mijn manager, zoals een bekende van mij kreeg: ‘Doe wat aan die overgang van je. Iedereen heeft er last van.

  ’Wellicht is het niet mogelijk om alle vrouwen het recht te geven om een jaar met sabbatical te gaan als ze te maken krijgen met de overgang. Maar mijn advies is wel:geef vrouwen in de overgangsfase volop erkenning, informatie, ruimte en steun,zodat zij kunnen herontdekken wie ze zijn en wat ze willen doen. Geloof me: u houd ter een sterke, gemotiveerde, doelbewuste en ervaren kracht aan over.”

  ©Saron Petronilia

  1 Zowel het verzuim als het opvullen van de vacatures is kostbaar. Het kost bijvoorbeeld, volgens Jelle Dijkstra’s Recruitment kengetallen, gemiddeld € 4.728 om een nieuwe medewerker te werven en volgens Vaan Arbeidsrecht € 22.417 om een arbeidscontract (met wederzijds goedvinden) te ontbinden.

  Bekijk de lezingen van Saron Petronilia
  Vrijblijvend informatie over Saron Petronilia

  Snel informatie over tarieven en beschikbaarheid

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Of neem direct contact op:

  Bel: +31(0)308080884

  Saron Petronilia geeft lezingen over de volgende onderwerpen